Pyszny, lekki i niesamowicie słodki deser bez pieczenia. Nie licząc czasu chłodzenia, robi się go bardzo szybko, dosłownie w pół godziny.
Składniki:
Spód:
- 200g herbatników
- 100g mlecznej czekolady
- 125g margaryny
Mus:
- 300g białej czekolady
- 700ml śmietany kremówki
- 2 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Margarynę i czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Herbatniki blendujemy na tzw. "piach". Łączymy z czekoladą i margaryną. Wykładamy na spód tortownicy o średnicy około 22cm. Wyrównujemy i chłodzimy.
Czekoladę oraz żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu w 200ml śmietany. Lekko studzimy, w tym czasie ubijamy na sztywno resztę śmietany. Delikatnie miksujemy z masą czekoladową i wylewamy na schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!