Do tego ciasta nie muszę namawiać, każdy wie że jest bardzo smaczne i nie potrzeba specjalnych umiejętności aby je przygotować .....
Składniki na biszkopt :
-3 jajka
-1/2 szklanki cukru
-1 szklanka mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-4 łyżki wody
-4 łyżki oleju
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier
dalej ubijając do wyczerpania cukru.
Następnie dodajemy żółtka,wodę,oliwę,mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.
Całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki.
-1 kg truskawek
-1 śmietana kremówka 250 ml (30%)
-1 galaretka truskawkowa na 250 ml wody
4 galaretki truskawkowe ( 7 szklanek wody po 250 ml )
Nasączenie :
-1/2 szklanka wody
-2 łyżki cukru
-sok z 1/2 wyciśniętej cytryny
-kilka kropli olejku cytrynowego
Truskawki obrać z szypułek, opłukać pod bieżącą wodą
Jedną galaretkę truskawkową
rozpuścić w 250 ml wody ,
Biszkopt nasączyć,następnie ubić 250 ml śmietany na sztywno, wlać jedną rozpuszczoną chłodną galaretkę połączyć mikserem, wylać to na nasączony biszkopt,
Poukładać truskawki zalać tężejącą galaretką truskawkową
4 galaretki rozpuścić w 7 szklankach wody
Włożyć do lodówki na kilka godzin
Smacznego !!!!