Jak w tytule rolada, prosta, szybka, kremowa jednym słowem idealna :D
Potrzebujemy:
BEZA:
4 białka
2 łyżki mąki krupczatki
150 gram cukru
łyżka octu
szczypta soli
KREM:
serek mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
starta skórka z całej cytryny
sok z połowy cytryny
Białka ubijamy z solą na sztywno, zróbcie to lepiej mikserem bo mnie od trzepaczki boli ręka :)
Kiedy białka będą gotowe dodajemy łyżkę octu, krupczatkę, cukier i dalej ubijamy. Wykładamy na papier do pieczenia, na blasze od piekarnika, moja ma 30x40cm. Pieczemy 140`C około 20 minut.
Standardowo w czasie pieczenia zabieramy się za robienie kremu. Do miski wlewamy kremówkę i ubijamy ją do gęstości, dodajemy ser mascarpone, startą skórkę z cytryny oraz sok i dalej miksujemy. Beza musi być lekko złotawa, zarumieniona wtedy wiemy, że jest dobra. Kiedy wystygnie możemy włożyć na nią gotowy krem i zawinąć. Pomoże nam papier spod bezy, idzie bez problemowo :) Nawet początkujący kuchcik da radę i zrobi furorę tym ciastem. Krem jest śmietankowo-cytrynowy, beza słodka i lekka, wszystko w tej roladzie idealnie współgra mojemu facetowi bardzo smakuje. A bał się, że będzie kwaśna i nie do ujedzenia, ale jednym kawałkiem zamknęłam mu usta hihihi. Znacie ten przepis?? Kto lubi cytrynę ? :)