Najpierw kilka faktów o przetworach owocowych.
Marmolada – przetwór owocowy z przetartych owoców, które są gotowane z dużą ilością cukru (powyżej 50% masy składników).
Dżem – przetwór owocowy sporządzany z całych owoców lub ich części. Dżem przygotowuje się gotując owoce z dowolną ilością cukru. W zależności od rodzaju dżemu jak i rodzaju owoców, dżemy mogą zawierać dodatki zagęszczające; pektynę lub rzadziej żelatynę.
Powidła - przetwór owocowy zwykle wykonywany ze śliwek.
Mój przepis na dziką różę to właśnie dżem bo ograniczyłam ilość cukru na słoik :)
Może nie każdy z Was wie jak wygląda dzika róża wklejam zdjęcie byście nie przeoczyli tego wspaniałego krzewu w ogrodzie.
A to jej kwiaty z bliska
I owoce
Przepis jest prosty, powiedziałabym że banalny, a wpadłam na zrobienie dżemu wczoraj kiedy wracaliśmy z Niemiec i ujrzałam kilka zakwitniętych krzewów.
POTRZEBUJEMY:
150 gram płatków dzikiej róży
50 gram cukru
2 szklanki wody
sok z jednej cytryny
Obmyte na sitku płatki wrzucam do garna z cukrem i wodą. Kiedy płatki zmniejszą swoją objętość po 10 minutach dodaje sok z cytryny. Zagotowuje wszystko razem około 20 minut. Po tym czasie całość zmiksowałam blenderem, dodałam łyżkę żelfixu i przemieszałam łyżką. Z podanej ilości wyszło 300 gram dżemu, w domu ślicznie pachniało, a ja mam swoje ukochane nadzienie do pączków :) które jutro zrobię. Po za tym róża ta ma wspaniałe właściwości lecznicze, dobrze zawekować sobie kilka słoiczków na zimę i dodawać po łyżce do herbaty lub jeść na chleb. Samo zdrowie :)