Uwielbiam maj, to miesiąc pełen sezonowych warzyw takich jak szparagi :)
Moimi faworytami są zielone szparagi, ale na rynku znalazłam tylko białe i postanowiłam zrobić z nich krem.
Potrzebujemy:
pęczek białych szparagów
sól
cukier
śmietanę
masło
cytrynę
pieprz
Szparagi musimy umyć i oczyścić z łyka, najlepiej zrobić to skrobaczką do warzyw. Następnie ugotować je z łyżeczką cukru i pół łyżeczki soli. Po koło 10 minut smakuje wywar, w którym je gotowałam jeśli nie jest za słony lub za słodki miksuje w nim szparagi. Jeśli jednak coś nam nie pasuje wystarczy odlać trochę wywaru i dolać wody. Powstaje nam gęsty krem, który gotuje chwilę na małym ogniu dodając łyżkę masła, sok z cytryny około 2 łyżek, oraz 50 ml śmietanki 12 %.
Na koniec przed samym podaniem lekko pieprze.
Podałam z brązowym makaronem. Szybkie i sycące. Polecam! A wy jakie szparagi wolicie???