|
Sałatka z awokado, pomarańczą, burakiem i sosem musztardowym |
1/2 ugotowanego/pieczonego buraka
1/2 awokado
1/2 pomarańczy
2 garści liści sałaty lodowej
sól
sos:
łyżka musztardy
łyżeczka soku z cytryny
łyżka octu jabłkowego
łyżeczka oleju np. z pestek dyni
łyżeczka miodu (w wersji niewegańskiej)
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, buraka i awokado kroimy w kostkę, pomarańczę obieramy i również dzielimy na mniejsze części. Posypujemy całość dowolną ilością soli. Mieszamy składniki na sos, polewamy sałatkę.
Dziś przedstawiam dość nietypowe dla mnie śniadanie. Jeśli rano jadam sałatki to tylko owocowe, ale tym razem coś mnie tchnęło. Nie żałuję, na pewno będę jeszcze kombinować w tych klimatach.
Muszę zaznaczyć, że burak jest moim odwiecznym wrogiem i nie mogę się do niego przekonać. Mama zawsze mówi, że przecież buraczki takie zdrowe... ale jak zdrowe by nie były, nie poprawi im to smaku. W tej sałatce udało mi się stłumić ten smak sosem musztardowym (p.s bez niego ta sałatka nie będzie sobą) i przełknąć te witaminki i żelazo bez większych problemów.