Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Turcja od kuchni
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
332
Kategorie
158
Moje propozycje na ramazanowe menu: dzień 1.
DaktyleWłaśnie rozpoczynam cykl wpisów, które będą pojawiały sie codziennie o godzinie 17 czasu polskiego a wszystko dzięki temu, że od jutra Muzułmanie zaczynają pościć. Tak jak pisałm już na stronie FB Turcja od kuchni, duża część moich czytelników t...
Turcja od kuchni
Chleb z patelni z zahterem
Chleb z patelni z zahteremKolejny przepis przygotowany specjalnie na V Festiwal kuchni arabskiej. Z pewnością niewielu z Was zna mieszankę przypraw zwaną zahter. Mieszanka ta znana jest w południowo- wschodniej Turcji i najczęściej jada się ją w połącz...
Turcja od kuchni
Oliwa z oliwek
,
Mąka
,
śniadanie
,
Drożdże
,
Tureckie pieczywo
Wołowina z warzywami
Wołowina z warzywamiKolejny przepis tym razem z kuchni arabskiej. Jakby nie patrzeć w południwo wschodniej części Turcji mniejszość arabska bardzo pozytywnie wpisała się w kulinarną historię Turcji. Sporo popularnych w Turcji przysmaków ma swoje korzen...
Turcja od kuchni
Oliwa z oliwek
,
Cebula
,
Czosnek
,
Papryka
,
Danie główne
,
Marchew
,
Kumin
,
Koncentrat pomidorowy
,
Ciecierzyca
,
Cynamon
,
Yeni bahar
,
Wołowina
Omlet z serem i grzankami
Omlet z serem i grzankamiDzisiejszy przepis, który dla Was przygotowałam to moja propozycja na śniadanie. Bardzo sycący omlet, który świetnie pasuje również na sahur. W jednej szybkiej potrawie zawarte są wszystkie składniki pełnowartościowego śniadani...
Turcja od kuchni
Natka pietruszki
,
Jajko
,
Ser
,
Pul biber
,
śniadanie
Kompot ze śliwek. Erik kompostosu.
Kompot ze śliwekPrzygotowania do ramazanowego menu idzie pełną parą. Coraz więcej przepisów, coraz więcej zdjęć, coraz więcej pysznego jedzenia. Na przykad kompot który zrobiłam nie tylko z myślą o moich dzieciach. Stwierdziłam, że będzie on świe...
Turcja od kuchni
Napoje
,
śliwki
Potrawka z portulaki. Semizotu yemeği.
PortulakaSemizotu, tak właśnie nazywa się ta "dziwna" roślina, z której przygotowałam potrawkę. Polska nazwa to portulaka. Prawdopodobnie ta nazwa również nic Wam nie mówi dlatego zrobiłam zdjęcie temu małemu i pysznemu dziwolągowi byście wiedzieli jak...
Turcja od kuchni
Oliwa z oliwek
,
Cebula
,
Czosnek
,
Papryka
,
Pomidor
,
Danie główne
,
Ryż
,
Portulaka
Tarator ze szpinakiem
Tarator ze szpinakiemCzy zauważyliście, że zaszalałam i codziennie publikuję nowy post? Jeśli jeszcze tego nie zauważyliście to wiedzcie, że tak będzie do końca Ramazanu. Co to jest Ramazan? Już spieszę z wyjaśnieniami iż Ramazan to nazwa jednego z mie...
Turcja od kuchni
Oliwa z oliwek
,
Czosnek
,
Jogurt
,
Pul biber
,
Przystawki
,
Szpinak
Humus z karczocha
Kolejna turecka potrawa pochodząca z kuchni arabskiej. Humus, bez względu z jakim dodatkiem został przygotowany zawsze dobrze smakuje. U nas ta potrawa świetnie sprawdzają się na śniadanie do białego pieczywa lub jako przekąska na drugie śniadanie: hum...
Turcja od kuchni
Oliwa z oliwek
,
Czosnek
,
Kumin
,
Pul biber
,
śniadanie
,
Cytryna
,
Przystawki
,
Tahina
,
Warzywa strączkowe
,
Karczochy
Potrawka z mieloną wołowiną , groszkiem i marchewką
Potrawka z mieloną wołowiną , groszkiem i marchewkąDziś mam dla Was przepyszną potrawkę z mieloną wołowiną, groszkiem i marchewką. Potrawka prócz kuchni tureckiej znana jest również w kuchni arabskiej. Wersja, którą Wam prezentuję pochodzi z kuchni lib...
Turcja od kuchni
Cebula
,
Czosnek
,
Danie główne
,
Marchew
,
Kumin
,
Koncentrat pomidorowy
,
Mięso mielone
,
Cynamon
,
Yeni bahar
,
Groszek
,
Wołowina
,
Gałka muszkatołowa
Faszerowane karczochy. Enginar dolmasi.
Faszerowane karczochy. Enginar dolmasi.Nie wiem czy zaglądacie na mój fun page na Facebooku, jeśli nie to tutaj jest link. Tam właśnie pisałam, że wezmę udział w Festiwalu kuchni arabskiej, który zorganizowała już po raz piąty Malwina z bloga Fil...
Turcja od kuchni
Oliwa z oliwek
,
Cebula
,
Natka pietruszki
,
Kumin
,
Koperek
,
Koncentrat pomidorowy
,
Ryż
,
Cynamon
,
Yeni bahar
,
Karczochy
Moje fotografowanie. Truskawki.
Uwielbiam truskawki a najbardziej te z Emiralem niedaleko Izmiru. Szkoda, że sezon na nie tak szybko się kończy.
Turcja od kuchni
Moja fotografia
Przystawka z ogórkiem. Kuru cacık.
Przystawka z ogórkiem. Kuru cacık.W Turcji jedną z ulubionych potraw letnich jest cacık. Chłodnik na jogurcie z dodatkiem czosnku ogórka, oliwy i wody. Dokładny przepis znajdziecie tu.Cacık, który zaprezentuję dzisiaj to inna wersja chłodnika, we...
Turcja od kuchni
Oliwa z oliwek
,
Czosnek
,
Jogurt
,
Koperek
Regionalna wersja sałatki kisir prosto z Antakyi. Sarmici.
Salatka sarmiciAntakya to miejsce, które mam w planach odwiedzić. Nie byłam ale z pewnością tam dotrę. Antakya to nie tylko zabytki ale również przepyszna kuchnia. A może przede wszystkim kuchnia :) dla mnie z pewnością kuchnia jest na pierwszym miejsc...
Turcja od kuchni
Oliwa z oliwek
,
Natka pietruszki
,
Papryka
,
Pomidor
,
Sałatki i surówki
,
Sok z granata
,
Szczypior
,
Kasza bulgur
Sałatka z pędami chmielu i szparagami
Sałatka z pędami chmielu lub szparagamiNawet nie wiecie ile bym dała za możliwość najedzenia się do syta szparagami. Uwielbiam je. Niestety sezon na dzikie szparagi w Turcji trwa bardzo krótko a szparagi "z hodowli" są tak potwornie drogie, że wystarcz...
Turcja od kuchni
Oliwa z oliwek
,
Jajko
,
Pomidor
,
Sałatki i surówki
,
Sok z granata
,
Kasza bulgur
Moje fotografie. Czy to już lato?
Czeresnie, morele, truskawki, zwiastuny izmirskiego lataJest coraz cieplej a czasem nawet upalnie, na bazarze są już morele, czereśnie, truskawki. Czuję, że to już izmirskie lato. Czas pomyśleć o wakacjach.
Turcja od kuchni
Moja fotografia
Moje fotografie. Kosz z warzywami.
Warzywa z warzywniakaMówi się, lepiej późno niż wcale, dlatego postanowiłam, że zgodnie z ekologicznymi trendami zrezygnuję z woreczków jakie oferują sprzdawcy na bazarach czy w warzywniakch, zaopatrzę się w koszyk i wszystkie zakupione warzywa i owoce...
Turcja od kuchni
Moja fotografia
←
Poprzednia
16
17
18
19
20
Następna
→