Pomysł na szybki obiad wpadł mi dzisiaj rano. Po zjedzeniu pierwszego widelca stwierdziłam, że wyszło naprawdę fajne połączenie warzyw z ryżem i kurczakiem.
Składniki:
3/4 szklanki ryżu
1/2 papryki czewonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
1 cebula
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1 pierś z kurczaka
7-8 pieczarek
smalec
sól
wywar z rosołu
kilka małych pomidorków
10 dkg parmezanu
Wszystkie papryki i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę i marchewkę kroimy w 2 cm paski, pieczarki w ćwiartki. Na łyżce smalcu szklimy cebulę. Dodajemy pietruszkę i marchewkę, następnie papryki i pieczarki. Gotujemy kilka minut. W wywarze z rosołu gotujemy ryż (20 minut). Osobno na patelce podsmażamy lekko osoloną i pokrojoną w małe kawałki pierś i dodajemy do warzyw. Ugotowany ryż łączymy z parmezanem startym na tartce o drobnych oczkach.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwy, które lekko dociskamy: ryż z parmezanem, warzywa, ryż z parmezanem, warzywa, parmezan i małe pomidorki przekrojone na pół. Zapiekamy w temperaturze 180 st. 20 minut. Smacznego
Ps. Celowo nie ma żadnych ziół, aby wyczuć smak każdego składnika