Ten sernik od dawna za mną chodził. W końcu i na niego nadszedł czas. Jest wyjątkowo smaczny i warto poświęcić czas na jego wykonanie. Polecam i zapraszam do pieczenia.
Składniki:
Na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piec w temp. 170 st.C przez 25 minut (proponuję sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło)
Masa serowa: 1 galaretka cytrynowa 1/2 kg sera białego 25 dag masła 20 dag cukru 4 żółtka
Galaretkę rozpuścić 200 ml gorącej wody. Biały ser zmielić. Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Na koniec dodać ser i prawie tężejącą galaretkę. Masę wylać na ostygnięty biszkopt.
Składniki na piankę: 1 galaretka truskawkowa 4 białka 10 dag cukru
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Z białek i cukru ubić pianę. Na koniec dodać tężejącą galaretkę. Dokładnie ubić. Masę wylać na ser.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Smacznego
Sernik gotowany na biszkopcie to najłatwiejszy z możliwych w przygotowaniu serników. Z okazji świąt idealnym dodatkiem są pierniczki lukrowane. Delikatne ciasto biszkoptowe przełożone masą serową i piernikami, wykończone polewą kakaową. Biszkopt na for...
Sernik z rosą, to jeden z najbardziej kremowych i delikatnych serników, jaki jadłam. Na kruchym cieście, lekki sernik o mazistej konsystencji z słodką równie delikatną pianką bezową. Ciasto kruche forma o wymiarach 35 x 45 cm. masło zimne 82 % tł. 200...
Sernik z rosą, to jeden z najbardziej kremowych i delikatnych serników, jaki jadłam. Na kruchym cieście, lekki sernik o mazistej konsystencji z słodką równie delikatną pianką bezową. Ciasto kruche forma o wymiarach 35 x 45 cm. masło zimne 82 % tł. 200...
Sernik na biszkopcie z czekoladą, inspiracją było ciasto z bloga Domowe Wypieki u Justyny i Doroty klik Delikatne ciasto biszkoptowe z polewą czekoladową przełożone masą serową to być być przepyszne ciasto, pomyślałam przeglądając fotografie autorek. C...
Kolejny z przepisów rodzinnych, sernik na makowym biszkopcie z kwaśną nutą powideł porzeczkowych. Ciasto bardzo delikatne, mało słodkie, dość lekkie. Biszkopt makowy. jajka 7 mąka pszenna 2/3 szklanki mąka ziemniaczana 1/3 szklanki proszek do pieczenia...