odrobinę lodowatej wody
Zagnieść i odstawić do lodówki na około godzinę.
W tym czasie możemy spędzić czas z ukochaną osobą spacerując, czytając książkę czy rozmawiając.
15 minut przed wyjęciem ciasta z lodówki nagrzać piekarnik do 180 stopni, formę wysmarować masłem i wypełnić ciastem, które wcześniej rozwałkujemy.
Nadmiar ciasta schować do zamrażarki
Ciasto wstawić do piecyka i podpiekać około 10-15 minut.
Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
100 g gorzkiej, rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady
60 ml espresso
6 jajek; białka oddzielić od żółtek
50 g drobnego cukru
szczypta ostrej papryki w proszku lub chilli
Przygotowując jako deser otrzymamy 4 porcje.
Jednak w tej wersji, będzie on uzupełnieniem na tarcie.
Wykonanie:
1. Wymieszaj czekoladę i espresso.
Żółtka utrzyj z cukrem na białą masę.
Dodaj do nich masę z czekolady i kawy.
Białka ubij na sztywną pianę.
Połącz delikatnie z masą czekoladową.
2. Must wyłóż na wystudzony spód tarty i wstaw do lodówki na całą noc.
Podawaj udekorowany niewielką ilością bitej śmietany/czekolady.