Słodkie pożegnanie lata..
Niestety z końcem wakacji, odeszło od nas lato. Upalne i słoneczne dni zastąpił upragniony jednak przez wszystkich deszcz.
Babcie przyrządzają już w swoich kuchniach dżemy, powidła, konfitury. By zimą móc znów chociaż na chwilę poczuć smak lata.
Ja dziś również chce pożegnać lato, jednak bardzo słodko i miło.
Te wakacje były dla mnie bardzo udane, dużo się działo, poznałam nowe ciekawe i piękne miejsca, próbowałam pysznych potraw, dlatego lato żegnam Tartą kakaową z mascarpone i już nie mogę się doczekać następnych wakacji.
Tarta kakaowa z mascarpone
Składniki (na formę o średnicy 24-26 cm):
maliny lub inne owoce leśne
Ciasto kakaowe:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
1 żółtko
100 g masła o temperaturze pokojowej
80 g cukru
50 ml wody
20 g kakao
sucha fasola lub groch
Krem z białej czekolady:
2 białe czekolady po 100 g każda
100 ml śmietanki 30%
50 g masła
100 g serka mascarpone
Tarta czekoladowa z owocami
Przygotowanie:
Owoce oczyścić, umyć i osuszyć.
Ciasto kakaowe: W misce umieść sypkie składniki, następnie dodaj wodę oraz zimne, pokrojone w kostkę masło. Następnie zagnieć szybko ciasto, na jednolitą, gładką masę. Ciasto wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godzinę lub do zamrażalnika na około 15 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C. W tym czasie formę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i umieść w formie. Rozłóż na cieście papier do pieczenia i rozsyp fasolę lub groch i piecz ok 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze przez około 25-30 minut. Po upieczeniu ciastka ostudź na kratce.
Ciasto kakaowe dla leniwych:
Duże opakowanie ciastek kakaowych typu Belvita, pokruszyć w mikserze, dodać 100 g masła i zmiksować na gładką masę. Wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy i wstawić do lodówki na ok godzinę.
Krem z białej czekolady: Do garnuszka wlej śmietanę i doprowadź ją do wrzenia, następnie zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę oraz masło i odstaw na około 5 minut. Następnie całość wymieszaj, aż do rozpuszczenia się składników. Na końcu dodaj serek mascarpone i ponownie wymieszaj, aż do połączenia składników. Przygotowaną biała masę czekoladową przelej ostrożnie na ostudzone/schłodzone ciasto. Odstaw do ostudzenia (najlepiej do lodówki) na ok 2-3 godziny.
Aby tarta z czekoladowym kremem nie była zbyt twarda, wyjmij ją z lodówki na 5-10 minut przed podaniem, a następnie udekoruj ją ulubionymi świeżymi sezonowymi owocami.
Smacznego Kochani:)