Dziś wyjątkowo nie trzeba wiele pisać w wstępnie.
Każdy uwielbia, zna i zawsze z chęcią zje, nawet o 2 w nocy! ;)
Jednak najlepsza, jest ta domowa, z dużą ilością składników,
na drożdżowym cieście w rodzinnym gronie.
SKŁADNIKI
pomidor pokrojony w plasterki
6 łyżek oliwy z oliwek:
50 g salami
ostra mielona papryka: szczypta
15 listków bazylii
mozzarella pokrojona w plastry
czarne oliwki: 10 szt.
ser żółty gouda, starty na tarce o małych oczkach: 100 g
woda: 190 ml
drożdże: 30 g
mąka pszenna, przesiana + odrobina mąki do rozwałkowania ciasta: 350 g
pieprz: szczypta
sól: szczypta
cukier: szczypta
Ciasto (I etap)
Delikatnie podgrzewamy 190 ml wody.
Do czystej miski wrzucamy pokruszone drożdże.
Drożdże zalewamy ciepłą wodą. Całość dokładnie mieszamy widelcem.
Do miksera wrzucamy wcześniej przesianą mąkę pszenną.
Dodajemy szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek,
stopniowo dodając drożdże, rozpuszczone
w wodzie.
Ciasto wyrabiamy przez mniej więcej 3-4 minuty,
aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją do suchej miski,
przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy
w ciepłe miejsce na mniej więcej 45 minut do 1 godziny - do wyrośnięcia.
SOS
Na rozgrzana patelnie wlewamy łyżkę oliwy z oliwek.
Cztery umyte i pokrojone pomidory wrzucamy na patelnie.
Przyprawiając bazylia, oregano, solą i pieprzem.
Smażymy ok 3 minut, aż pomidory będą lekko przypieczone.
Następnie zdejmujemy z ognia i przekładamy do innego naczynia.
Miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Możemy ponownie dodać bazylię i oregano. Smaku dodadzą też pokrojone suszone pomidory.
Całość odstawiamy do wystudzenia i przygotowujemy wyrośnięte ciasto.
Ciasto (II etap)
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat wcześniej posypany odrobiną mąki.
Wałkujemy ciasto za pomocą wałka. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
Ścieramy na tarce ser gouda, kroimy pomidora na plasterki, oliwki kroimy w talarki, paski mozzarelli rwiemy na mniejsze kawałeczki.
Na cieście rozprowadzamy równomiernie sos pomidorowy i rozkładamy wcześniej przygotowane składniki: trochę startego sera gouda, plasterki pomidora, oliwki pokrojone w talarki, paski mozzarelli porwane na mniejsze kawałeczki, salami i resztę sera gouda.
Całość posypujemy szczyptą ostrej, mielonej papryki i kilkoma listkami bazylii.
Doprawiamy pieprzem i solą.
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (góra-dół)
na mniej więcej 15-25 minut.
Mikser i wałek do ciasta.
Blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 210 stopni C (góra-dół).