Idealna dla dużych i małych.
Może być wspaniałym zamiennikiem codziennych płatków "dla dzieci" w których pełno cukru i konserwantów.
Moje motto ostatniego czasu to: Po co kupować, skoro można zrobić samemu!
Dzięki temu wiemy co dodajemy, znamy skład i wiemy, że jest w 100% zdrowe!
Przygotowanie:
1. Odmierz odpowiednią dla siebie ilość kaszy i zalej zimną wodą na 10 minut. Przed zagotowaniem zmienić wodę. To pozwoli nam pozbyć się goryczki.
2. Zagotuj wodę. Proporcja gotowania kaszy jaglanej jest dokładnie taka sama jak w przypadku innych kasz czyli 2:1 (dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy). Gotuję zatem wodę i wypłukaną lub wymoczoną kaszę wrzucam na wrzątek z dodatkiem soli oraz jednej łyżki oleju. Gotuje na małym ogniu przez 15-20 minut ciągle mieszając.
3. Wyłącz źródło ciepła i przykryj na 10 minut. Tak przygotowana kasza jaglana jest gotowa do spożycia.
Sposób podania:
Jak kto lubi, można z powidłami, czekoladą, musem z owoców. Na ciepło i na zimno.