Od ponad miesiąca jestem posiadaczką robot planetarnego BOSCH MUM 52120.
Idealny do pracy w kuchni. Dzięki niemu łatwo i szybko przygotowuje obiady, desery oraz pieczywo.
Dzięki końcówce do zagniatania mogłam z łatwością zagnieść ciasto drożdżowe na słodkie pieczywo o tradycyjnym smaku.
Pyszna i delikatna chałka to doskonały pomysł na śniadanie lub deser.
Przygotowanie wraz z pieczeniem to ok 3 godzin.
Jednak nie zrażajcie się i spróbuję przygotować chałkę w domu.
SKŁADNIKI:
CIASTO
50 g drożdży świeżych
150 g cukru
450-500 g mąki pszennej tortowej (+ trochę do podsypania)
200 ml ciepłego mleka 3,2% (około 40°c)
4 żółtka ja (+ białka do posmarowania chałki)
1 opakowanie cukru wanilinowego
100 g masła
2 szczypty soli
MAŚLANA KRUSZONKA
90 g mąki pszennej tortowej
1 opakowanie cukru wanilinowego
40 g cukru pudru
50 g masła
1 żółtko jaja, rozmiar l, umytego,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Drożdże ucieramy z łyżką cukru, aż staną się płynne. Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie, w które wlewamy drożdże oraz ciepłe mleko. Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy żółtka utarte z pozostałą ilością cukru i cukrem wanilinowym oraz roztopione masło i sól. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Ponownie je zagniatamy i dzielimy na trzy równe części. Z każdej formujemy wałek o cieńszych końcach. Z wałków zaplatamy warkocz. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
MAŚLANA KRUSZONKA
Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder, pokrojone w kostkę masło oraz żółtko. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania kruszonki.
Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, smarujemy je białkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy 20-25 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystygnięcia.