Bardzo smaczne półkruche ciasto z nadzieniem z owoców zanurzonych w śmietanowej masie. Przepis w postaci wycinka z jakiejś gazety znalazłam w jednym z moich zeszytów – jest już tam dobrych parę lat i aż dziw bierze, że do tej pory nie został wypróbowany. Ciasto jest ciekawe i smaki bardzo przyjemnie się łączą. Użyłam mieszanki owoców leśnych, ale z powodzeniem można użyć innych drobnych owoców (malin, jagód, itd.)

Ogromnie lubię obdarowywać rodzinę i znajomych ciastem. Zdarza się również, że to oni sami proszą, żebym upiekła im tort, ciasto, czy babeczki. W takich sytuacjach bardzo często korzystam z opakowań cukierniczych, które nie tylko ładnie wyglądają, ale też oszczędzają kłopotu z oddawaniem plastikowych pojemników, a jak wiadomo, czasem takie oddawanie może ciągnąć się miesiącami. Najczęściej przy zakupie opakowań korzystam ze sklepu OpakowaniaCukiernicze.pl Znalazłam tam ogromny wybór nie tylko wszelkiego rodzaju pudełek na ciasta, ale również podkłady pod torty. Jako jeden z niewielu sklepów, do których udało mi się zajrzeć, ten oferuje również wkłady na babeczki dopasowane do rozmiaru pudełka, dzięki czemu transport tych słodkości jest o wiele łatwiejszy. A już niedługo wraz ze sklepem OpakowaniaCukiernicze.pl będziemy mieli dla Was konkurs. Zaglądajcie 

Składniki
Ciasto:
300g masła
200g drobnego cukru
1 jajko
400g mąki pszennej
100g migdałów w płatkach
3 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
0,5 łyżeczki cynamonu
Nadzienie:
500g drobnych owoców mrożonych (u mnie mieszanka leśna: jagody, borówki, jeżyny, porzeczki)
500g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
80g cukru
3 jajka
sok z 1 cytryny
Ok. 1 godzinę przed przystąpieniem do pracy wyciągnąć owoce z zamrażalnika, aby nieco odtajały.
Kwadratową formę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175°C.
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do misy, wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. 3/4 ciasta rozłożyć na dnie tortownicy, wyrównać. Resztę ciasta odłożyć.
Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz zmiksować. Do masy wsypać 2/3 owoców i wymieszać. Całość przelać na surowe ciasto w tortownicy. Pozostałe ciasto porwać na drobne kawałeczki i na przemian z pozostałymi owocami obsypać nimi wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika i piec 70 minut. Placek pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!