Jednym z bardziej tradycyjnych mazurków goszczących na wielkanocnych stołach jest mazurek czekoladowy. Często jest to kruche ciasto wypełnione pysznym ganache. Moja wersja jest inna. Zaczęłam od czekoladowego ciasta ucieranego, na to nałożyłam masę z mleka w proszku z dodatkiem orzechów, a całość wykończyłam czekoladowym kremem na bazie serka śmietankowego. Ciasto posmarowałam kwaśnym dżemem, aby nieco przełamać smak czekolady. Mazurek jest intensywnie czekoladowy, słodki – ale jak dla mnie nie za słodki, no i oczywiście bardzo smaczny. Kto się skusi?

Składniki
Spód (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
50g masła
130g drobnego cukru
1 jajko
20g ciemnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
85g mąki tortowej
80ml mleka
Masa czekoladowa:
150g masła
90g cukru pudru
75ml wody
2 łyżki kakao
150g mleka w proszku
50g posiekanych orzechów włoskich
50g migdałów w płatkach
Krem czekoladowy:
200g masła
120g serka śmietankowego kanapkowego
150g cukru pudru
100g czekolady mlecznej
50g czekolady gorzkiej
2 łyżki śmietanki kremówki
Dodatkowo:
2 łyżki kwaśnego dżemu (np. wiśniowego lub porzeczkowego)
80g czekolady gorzkiej
80g białej czekolady

Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno formy o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Spód. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać jajko i ucierać na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Zmniejszyć obroty miksera, dodać kakao, następnie połowę mąki, całe mleko i drugą połowę mąki. Miksować tylko do połączenia się składników, Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez 25 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe). Całkowicie wystudzić. Na wystudzonym cieście rozsmarować cienką warstwę dżemu.
Masa czekoladowa. Masło, cukier puder, kakao i wodę przełożyć do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż całość się rozpuści i dobrze połączy (nie gotować). Zestawić z palnika, dodać przesiane mleko w proszku i szybko i dokładnie mieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodać orzechy i migdały i jeszcze raz wymieszać. Ciepłą masę wylać na ciasto i wyrównać, wstawić do lodówki do stężenia.
Krem czekoladowy. Obie czekolady pokruszyć i przełożyć do metalowej lub żaroodpornej miseczki, ustawić na garnku z lekko gotującą się wodą i rozpuścić (spód miseczki nie może dotykać powierzchni wody). Wystudzić do temperatury pokojowej. Masło utrzeć na puch. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo, łyżeczka po łyżeczce, dodawać serek. Ucierać tylko do momentu połączenia się składników. Następnie w dwóch częściach dodać cukier puder na przemian ze śmietanką. Cienką strużką wlewać czekoladę, nie zwiększając obrotów miksera. Miksować do momentu uzyskania jednolitego kremu.
Cienką warstwę kremu rozsmarować na powierzchni mazurka, resztę przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i udekorować brzegi. Gorzką i białą czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej (tak, jak czekoladę do kremu), przestudzić i udekorować nią wierzch mazurka.

SMACZNEGO!!!