Dziś mam dla Was maleńkie cudeńka, które poprawią nawet najgorszy humor. Delikatne, orzechowe kruche ciasto, ze sporą ilością kakaowej masy na bazie mleka w proszku. A w samym środku miła niespodzianka w postaci kajmaku.
Z podanych składników przygotujecie 24-28 babeczek, w zależności od głębokości foremek, jakimi dysponujecie.

Składniki
Ciasto:
100g mielonych orzechów laskowych
150g mąki tortowej
125g zimnego masła
6 łyżek drobnego cukru
1 zimne jajko
Nadzienie czekoladowe:
250g masła
1 szklanka cukru pudru
125ml wody
3 łyżki kakao
250g pełnotłustego mleka w proszku
Dodatkowo:
300-400g kajmaku
50g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misie, przesiekać nożem do uzyskania niewielkich grudek (trzeba zadbać o to, aby nie było widocznych grudek masła w cieście). Następnie szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wycinać krążki nieco większe od górnej średnicy foremek. Krążkami ciasta wyłożyć foremki, nadmiar odciąć. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem – zapobiegnie to jego wybrzuszaniu się. Piec przez 15 minut (brzegi powinny być jasno złote, a całość matowa), wystudzić.
Do każdej babeczki nakładać po niepełnej łyżeczce kajmaku.
Masło, wodę, cukier puder oraz kakao przełożyć do garnuszka i mieszając, podgrzewać na wolnym ogniu aż masło się rozpuści i wszystkie składniki dobrze połączą – nie może być żadnych grudek. Garnuszek zdjąć z ognia, do masy dodać całe mleko w proszku i bardzo dokładnie wymieszać. Powstanie gładka masa. Odstawić do wystudzenia (ok. 30-40). Nie studzić zbyt długo, bo masa całkiem stężeje, a tego na tym etapie nie chcemy. Od czasu do czasu masę należy wymieszać. Kiedy już zgęstnieje, nakładać na babeczki i posypać posiekanymi orzechami.
SMACZNEGO!!!