Znakomite ciasto tortowe z kremami najeżonymi różnościami. Są tu i orzechy, i czekolada, i rodzynki, i brzoskwinie. Całość daje bardzo ciekawy i smaczny efekt. Ciasto bardzo dobrze się kroi, jest miękkie i wilgotne.

Inspiracja: Ciasta na Stół marzec-kwiecień 2/27/2003
Składniki
Biszkopt jasny:
4 jajka
4 łyżki drobnego cukru
3,5 łyżki mąki krupczatki
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
4 jajka
4 łyżki drobnego cukru
3,5 łyżki mąki krupczatki
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżki ciemnego kakao
Krem:
6 żółtek
250g cukru
70g mąki ziemniaczanej
70g mąki krupczatki
3 szklanki mleka
ziarenka z 1 laski wanilii
450g masła (w temperaturze pokojowej)
20g ciemnego kakao
100g mlecznej czekolady
2-3 łyżki wódki
sok z 1 cytryny
50g rodzynek
50g orzechów włoskich
4-5 połówek brzoskwiń z syropu
Dodatkowo:
syrop z brzoskwiń do nasączenia
Formę o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Przygotować jasny biszkopt. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i miksować na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, kolejne dodając wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Następnie wprost do masy przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do formy i piec przez 25-30 minut.
Tak samo przygotować ciemny biszkopt (kakao wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia). Oba biszkopty dokładnie wystudzić.
Przygotować budyń na krem. Żółtka utrzeć z cukrem, rozprowadzić jedną szklanką mleka, następnie dodać obie mąki i dokładnie zmiksować. Dwie szklanki mleka zagotować z wanilią. Do gotującego się mleka przelać masę żółtkową, intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania zagotować budyń na wolnym ogniu, następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Orzechy posiekać, czekoladę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać nożem. Rodzynki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut, następnie odsączyć i osuszyć. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w niewielką kostkę.
Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń. Miksować do uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać sok z cytryny, dokładnie zmiksować, następnie dodać brzoskwinie i rodzynki. Do drugiej części dodać wódkę, dobrze zmiksować, następnie czekoladę i orzechy.
Jeśli na biszkoptach podczas pieczenia powstała wypukłość, należy ją odciąć, aby otrzymać równą powierzchnię. Każdy biszkopt przekroić na dwa placki równej grubości. Każdy placek dobrze nasączyć syropem z brzoskwiń. Składać ciasto: ciemny biszkopt, połowa jasnego kremu, jasny biszkopt, połowa ciemnego kremu, ciemny biszkopt, jasny krem, jasny biszkopt, ciemny krem.
Odcięte „wypukłości” z biszkoptów można zmielić i posypać nimi wierzch ciasta. Ciasto przechowywać w lodówce. Kroić ogrzanym nożem.
SMACZNEGO!!!