Chrupiące ciasteczka z masła orzechowego, które szybko stały się jednymi z moich ulubionych. Lekko słona nuta fantastycznie podkreśla fistaszkowy smak sprawiając, że sięga się po następne.

Inspiracja: Anna Olson „Back to baking”
Składniki:
115g masła w temperaturze pokojowej
115g masła orzechowego w temperaturze pokojowej
105g brązowego cukru Demerara
50g drobnego cukru białego
1 jajko w temperaturze pokojowej
185g mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło utrzeć z brązowym i białym cukrem, następnie dodać masło orzechowe. Dodać jajko i ucierać, aż masa będzie puszysta. Zmniejszyć obroty miksera, dosypać mąkę wymieszaną z mąką kukurydzianą, sodą i solą i miksować, aż składniki się połączą.
Piekarnik nagrzać do 175°C, dużą płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze w kilkucentymetrowych odstępach. Każdą kuleczkę spłaszczyć widelcem, dociskając go na krzyż. Piec ok. 12-14 minut. Ciasteczka są gotowe, kiedy podważone nożem zachowują swój kształt, nie łamią się.
SMACZNEGO!!!