Dziś mam coś dla tych, którzy lubią czekoladowe smaki. Pomimo żaru lejącego się z nieba i protestów domowników, postanowiłam włączyć piekarnik i upiec babeczki. I to nie byle jakie, bo czekoladowe z czekoladowym kremem na bazie masła i jogurtu. A ponieważ miałam do przetestowania zestaw wycinarek do masy cukrowej Polskie Litery i Znaki Specjalne oraz masę cukrową Renshaw ze sklepu LA-TORTA.PL, postanowiłam połączyć obie rzeczy. Tak oto powstały babeczki z dekoracją w postaci cukrowych rozetek z literkami.
A teraz przemiła informacja: Sklep La-Torta.pl przygotował specjalny rabat dla czytelników bloga. Przy robieniu zakupów w sklepie wystarczy wpisać SWIATWYPIEKOW w pole rabatowe, aby otrzymać zniżkę 5%. Z rabatu może skorzystać każdy zarejestrowany klient. Kod ważny jest do końca wakacji 

A teraz kilka słów o samych wycinarkach. Jako, że wcześniej miałam już do czynienia z wycinarkami na listwie firmy FMM i jestem z nich bardzo zadowolona, bardzo ucieszyłam się z możliwości przetestowania dodatku do standardowych zestawów. Nowość polega na tym, że tym razem na listwach pojawiły się polskie znaki i znaki specjalne, które pasują do zestawów wcześniej już dostępnych:
– Alfabet wielkie litery i cyfry (2 cm pismo odręczne) – zestaw wycinarek FMM
– Alfabet małe litery (1,5 cm pismo odręczne) – zestaw wycinarek FMM
– Alfabet wielkie litery i cyfry (1.5 cm pismo drukowane) – zestaw wycinarek FMM
– Alfabet małe litery (1,0 cm pismo drukowane) – zestaw wycinarek FMM
Koniec z dorabianiem ogonków do „ą”, „ę”, czy też kreseczki do „ł”, które mnie osobiście doprowadzało do szału. Teraz mamy wszystko na jednej listwie – małe i duże litery, pismo drukowane i kursywa. Co do znaków specjalnych, to mamy tu wszystkie znaki, które standardowo pojawiają się na klawiaturze komputera i tylko od nas zależy, do jakich dekoracji je wykorzystamy. Jak dla mnie, jest to spore ułatwienie. Bardzo podoba mi się również cena wycinarek, więc szczerze polecam.

Użycie listew na pierwszy rzut oka może wydawać się nieco skomplikowane, ale po kilku próbach przestaje takim być. Ważne, aby przed przystąpieniem do pracy oprószyć wzory cukrem pudrem – zapobiegnie to przyklejaniu się masy cukrowej do plastiku. Masę trzeba bardzo cienko rozwałkować i wykroić z niej pasek nieco szerszy niż listwa. Trzymając po obu stronach, przyłożyć wybrany wzór do masy, docisnąć i poruszyć w górę i w dół, aby uzyskać gładkie krawędzie. Następnie końcówką listwy energicznie uderzyć w blat – wzór powinien wyskoczyć na blat. Pozostawić do wyschnięcia, następnie pędzelkiem delikatnie usunąć nadmiar cukru pudru. Literki i znaki są już gotowe do użycia. W razie wątpliwości, poniżej umieszczam filmik, na którym pokazuję jak wycinać literki i znaki za pomocą wycinarek na listwie.
Wszystkie wspomniane przeze mnie wycinarki można kupić w sklepie La-Torta.pl

Jeśli chodzi o masę cukrową Renshaw, to używam jej od dawna i jestem bardzo zadowolona. Masa łatwo się ugniata, z łatwością można ją rozwałkować i przełożyć na tort. Dla mnie ważny jest spory wybór kolorów w ofercie, który umożliwia wykonanie przeróżnych dekoracji na różne okazje. Masa świetnie nadaje się nie tylko do wycinania literek i wzorów, ale również do wykonywania niewielkich przestrzennych dekoracji. Jedyny kolor, z jakim miałam problem do tej pory to „biała czekolada” – tu, nie wiedzieć czemu, masa się nieco kruszy. Pozostałe kolory zachowywały się idealnie. W masę cukrową Renshaw również zaopatrzycie się w sklepie La-Torta.pl
Poniżej przykłady wykorzystania masy Renshaw.

A teraz czas na babeczki.
Składniki na ok. 14-16 babeczek
Babeczki
wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
200g mąki tortowej
25g ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
110g drobnego cukru
2 jajka
100ml oleju rzepakowego
225ml mleka
Krem
wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
200g masła
200g jogurtu
100g cukru pudru
100g mlecznej czekolady
20g gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 200°C. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia do misy miksera. Dodać cukier i wymieszać.
W osobnej misce zmiksować jajka z olejem, aż powstania jasna i puszysta masa. Dolać mleko i jeszcze chwilę zmiksować. Mokre składniki przelać do suchych i miksować na średnich obrotach tylko do połączenia się składników. Masą napełniać papilotki do 3/4 wysokości, piec przez 20 minut. Upieczone babeczki delikatnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę połamać na kawałeczki i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Naczynie postawić na garnuszek z lekko gotującą się wodą – ważne, aby naczynie nie dotykało powierzchni wody. Rozpuścić czekoladę i wystudzić do temperatury pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać jogurt i ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Następnie, powoli dodawać czekoladę.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i dekorować babeczki.
Poniżej filmik, w którym pokazuję jak zrobić prostą dekorację z masy cukrowej, z użyciem masy Renshaw i wycinarek FMM.
SMACZNEGO!!!