Ciasto biszkoptowe zwykle spełnia oczekiwania wszystkich domowników. Dzisiejsza propozycja przypadnie do gustu wielbicielom ciast z kremem, którzy poszukują alternatywy dla tradycyjnego kremu i chcą zastąpić go lekką masą budyniowo – śmietankową. Mój tort biszkoptowy przygotujesz w ok. godzinę od momentu rozpoczęcia pracy
Składniki (16-20 porcji)
BISZKOPT:
- 7 jaj
- 1/2 szkl. cukru kryształ
- 1/4 szkl. cukru waniliowego
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 125 ml oleju (ok. 1/2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka delikatnie wymieszaj z olejem. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru kryształ i cukru waniliowego (możesz dodać szczyptę soli do białek).
- Przesiej przez sito mąką tortową i ziemniaczaną.
- Połącz żółtka i białka, delikatnie wymieszaj.
- Dodaj do masy stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia
- Pieczenie: 150 st. C- 25-30 min. (biszkopt powinien być złocisty pod koniec pieczenia). Pamiętaj, aby blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ewentualnie użyj formy silikonowej.
MASA ŚMIETANKOWO – BUDYNIOWA
- 300 ml rzadkiej śmietany (30 -36%)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 0,5 litra mleka 3.2 %
- 1 x śmietanfix dr Oetker
- cukier (w zależności od preferowanego poziomu słodkości), ok. 2 łyżki
- aromat śmietankowy
przygotowanie:
- Zagotuj 250 ml mleka z dodatkiem aromatu śmietankowego (ok. 1/2 łyżeczki), w pozostałej części rozprowadź budyń (możesz dodać cukier), dodaj do gotującego się mleka. Energicznie mieszaj, aby zapobiec pojawianiu się grudek. Wystudź
- Śmietanę ubij mikserem z dodatkiem śmietanfixu
- Połącz śmietanę i budyń przy użyciu miksera.
Wystudzony biszkopt przekrój poziomo na 2 równe części. Rozprowadź równomiernie masę krówkową, przykryj 2 częścią ciasta, wyłóż masę śmietanowo – budyniową. Udekoruj wiórkami czekolady deserowej lub kolorową posypką do ciast.
Smacznego
ciasto biszkoptowe
ciasto biszkoptowe
The post Ciasto biszkoptowe appeared first on sweetkitchen - smaczne i łatwe gotowanie.