Kolejny z dość szybkich obiadów, ale już nieco bardziej kaloryczny zestaw niż poprzednia tortilla. Przy tych proporcjach wyszła mi porcja na 2-3 osoby, ale ilość składników zależy tak naprawdę od tego jak duże mamy placki i jak dużo uda nam się w środku upchać ;)
- 3 tortille
- 1 duży filet
- 1 papryka
- 120 g boczku wędzonego
- puszka pomidorów
- suszona papryczka bez pestek
- 50-100 ml bulionu lub czerwonego wina
- 1 cebula
- mozarella
- sałata
Fileta obtaczamy w paście z kostki drobiowej, oliwy i dużej ilości słodkiej i ostrej papryki, odstawiamy na 15 minut. Na rondlu smażymy na mocnym ogniu boczek, na ostatnie 2 minuty dodając posiekaną cebulę, odkładamy do innego naczynia. Na patelnie wlewamy bulion lub wino i redukujemy na dużym ogniu. Dzięki temu, wszystko co przywarło do patelni zostanie w sosie i da nam więcej aromatu. Dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy solą, pieprzem. Dorzucamy całą papryczkę, gotujemy 20 minut. Paprykę kroimy w paski, skrapiamy oliwą i grillujemy razem z kurczakiem. Tortillę smarujemy sosem, nakładamy boczek, kurczaka, paprykę i odrobinę sałaty oraz porwaną mozarellę. Ciasno zawijamy, układamy na chwilę na grillu.