Na te zimne wieczory, coś bardzo rozgrzewającego i sycącego. :) Pyszna zupka z warzywami i wołowiną. Taka a`la gulaszowa. Jednak tym razem będziecie musieli poświęcić troszkę więcej czasu na jej przygotowanie, niestety wołowina lubi być długo gotowana :) Ale zdecydowanie warto! Ten smak wynagrodzi Wam poświęcony czas :)
Czego potrzebujemy?- -1/2 kg wołowiny
- -1 czerwona papryka
- -2 duże marchewki
- - 2 duże ziemniaki
- - 1 puszka krojonych pomidorów
- -150 ml czerwonego wytrawnego wina
- - przyprawy: papryka słodka, estragon, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- -mąka do posypania
- -woda
- -olej do smażenia
Do dzieła!
Mięso kroimy w dużą kostkę, posypujemy mąka. Podsmażamy w dużym garnku. Po chwili dodajemy paprykę słodką i estragon, tak żeby się chwilę przesmażyly. Dolewamy gorącą wodę, ok 2,5 litra. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, przykrywamy pokrywką i dusimy. W między czasie paprykę kroimy w paski, marchewkę w krążki lub dużą kostkę. Ziemniaki również w kostkę. Po godzinie duszenia mięsa dorzucamy marchewkę. Po ok. 2 godzinach dorzucamy paprykę i ziemniaki. Zupę trzeba będzie gotować jeszcze około godzinę, żeby mięso zrobiło się miękkie ( razem czas gotowana to jakieś 3 h). Pod koniec ( ja dodałam jakieś pół godziny przed końcem) wlewamy wino, gotujemy chwilę bez pokrywki żeby miało szanse trochę odparować. Następnie dorzucamy pomidory i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Chwilę gotujemy. Gotowe.