Jedno małe, proste danie, a tyyyyle zdrowia!
Dzisiaj danie z serii ''fit jedzenie'', ''zdrowy tryb życia'', bo jak już wcześniej pisałam staram się jeść więcej owoców, warzyw i zdrowych dań :) Niestety, nie jestem w stanie całkiem zrezygnować z grzeszków i pokus, ale zdrowe dania są obecne w moim jadłospisie :)
A tu nie dość, że kasza to jeszcze mnóstwo warzyw i ziół. Bomba witaminowa!
Spróbujcie koniecznie :)
Za pierwszym razem robiłam bez sera feta (ta jest na zdjęciu), a za drugim razem użyłam sera i muszę przyznać, że z jego dodatkiem jest lepsza. :)
Czego potrzebujemy?- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 duże pomidory
- 1/2 papryki (chyba że jest mała, to cała)
- 1/2 cukinii
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 50 g sera feta (opcjonalnie- ja użyłam)
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (lub ostrzejszej)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Do dzieła!
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem ok 20 minut (nalewamy wody do poziomu kaszy), mieszamy co jakiś czas żeby się nie przepaliła.
Cukinię, pomidory, paprykę kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Dodajemy do tego posiekane zioła oraz ser feta. Z musztardy, soku z cytryny, oleju i pieprzu robimy sos, polewamy sałatkę, doprawiamy do smaku i mieszamy wszystko razem.