Dalsze przepisy na przetwory czekają, a mianowicie na grzybki w zalewie octowej. Muszę tylko zrobić zdjęcia i wtedy wrzucę. :)
A dzisiaj mam dla Was kaszę w bardzo kolorowym wydaniu. Mam nadzieję, że jesteście miłośnikami kaszy, a jak nie, to spróbujcie, może akurat ta wersja Was zachęci i przekona :) Warto jeść pęczak, jest delikatny w smaku, zawiera wiele składników odżywczych i przez to bardzo zdrowy, więc bardzo Was zachęcam do smakowania :) Przepis inspirowany publikacją ze strony Kwestia smaku
Czego potrzebujemy?
- 1 szklanka surowego pęczaku
- 1 szklanka białego wina
- ok 600 ml bulionu
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka pomidorów
- 2 marchewki
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka imbiru, szczypta ostrej papryki
- olej do smażenia
Do dzieła!
Cebulę kroimy w pióra, czosnek w plastry i podsmażamy razem w sporym garnku. Dodajemy pęczak, tymianek, curry, sól, pieprz,, imbir i ostrą paprykę, chwilę ze sobą przesmażamy. Wlewamy wino, gotujemy 2 minuty. Dodajemy bulion i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 20 minut. Najlepiej nie wlewać od razu całej ilości, tylko zostawić z pół szklanki i zobaczyć co się będzie działo z kaszą. Jeśli będzie dużo piła to dolewamy resztę, żeby nie była zbyt sucha.
Po tym czasie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę i paprykę pokrojoną w paski, gotujemy pod przykryciem jeszcze kilka minut.
Następnie dodajemy kukurydzę i pomidory i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem lub jeśli wolicie ostrzejsze można dodać ostrej papryki. Gotujemy bez przykrycia ok 7 minut i gotowe :)