Cześć! Zaczęliście już zimowe przygotowania? Robocie przetwory na zimę? Myślę, że to najwyższy czas już. Ja w tym roku zrobiłam całkiem sporo. Cukinia, ogórki, buraczki, grzybki i mam w zamyśle jeszcze dżem ze śliwek :) Teraz przez kolejne dni będę Wam pokazywać przepisy właśnie na zimowe przetwory. Dzisiaj część 1, czyli cukinia. Jest cudowna! Pasuje do kanapeczek, do obiadu albo jako samodzielna przekąska. Polecam, nie pożałujecie, sprawdzony przepis :)
Zalewa z jednej porcji wystarcza na ok 8 słoików o pojemności 0,5l.
P/s. Zdjęcia może nie zachwycają, ale smakiem nadrabia! :)
Czego potrzebujemy?- cukinia- ok 3-4 spore sztuki (ilość zalezy też od tego jak ją pokroicie i jak będziecie układać w sloikach)
- 11 szklanek wody
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki octu 10
- 2 łyżki soli
- oraz do każdego słoika: 1 ząbek czosnku, kawałek marchewki (1/3 większej sztuki), koper (na całość starczą 3 koszyczki), 1 listek laurowy, kilka ziarenek gorczycy i ziela angielskiego
Działamy!
Cukinię myjemy dokładnie i kroimy w zależności od jej wielkości. Jeśli jest mała to wystarczy na plastry 2-3 cm, a jeśli duża to te plasterki na jeszcze mniejsze kawałki. Wszystko jest kwestią upodobania.
Składniki zalewy zagotowujemy.
Do każdego słoika wkładamy 1 ząbek czosnku (u mnie pokrojony na kawałki), kawałek marchewki pokrojonej na słupki, trochę kopru oraz ziele, gorczycę i listek. Napełniamy słoiki cukinią, zalewamy zalewą.
Naszą cukinię pasteryzujemy ok 10 minut.
Nie napełniamy słoików, aż po brzegi cukinią, musi mieć trochę luzu. :) I pamiętajcie, że czas pasteryzacji liczymy od zagotowania wody.