Czasami, gdy już nie wiem co chciałabym zjeść, najlepszym wyborem okazuje się sałatka. Dzisiejsza powstała na bazie razowej kaszy kuskus i tuńczyka. Dodatkowo w obecności warzyw. Smaczna i szybka w przygotowaniu - zapraszam do przepisu.
Sałatka dostarcza
302 kcal,
23 g białka,
2,5 g tłuszczu oraz
49 g węglowodanów przyswajalnych.
Składniki:- pół puszki tuńczyka w sosie własnym (ok. 60 g)
- 5 liści sałaty zielonej
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej
- 1 pomidor
- 40 g kaszy razowej kuskus
Przygotowanie:
Kaszę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu - zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5-7 minut lub gotujemy we wrzącej wodzie. Warzywa płuczemy - pomidora kroimy w ósemki, sałatę rwiemy na kawałki. Odsączamy kukurydzę i tuńczyka. Kolejno dodajemy do naczynia składniki wraz z ugotowaną kaszą. Warto podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!