Lato jeszcze trwa, i oby trwało jak najdłużej . Korzystajmy póki możemy, ze świeżych warzyw i owoców i róbmy zapasy do zamrażalnika ;-)
Dzisiaj zapraszam na pyszny dietetyczny deser, który nawet rasowy diabetyk może wsuwać bez obaw ;-)
Jest niskokaloryczny.
W mojej wersji znajdziecie przepis na deser jogurtowy z truskawkami, ale zachowując podobne wartości możecie przygotować go również z jagodami czy malinami.
Podane proporcje pozwolą na przygotowanie 4 porcji deseru po ok 160 g
Wartość energetyczna 1 porcji 110 kcal, WW-1,8
Składniki:
400 g jogurtu naturalnego 2%
200 g truskawek
3 łyżeczki ksylitolu
4 łyżeczki żelatyny
Truskawki blendujemy z ksylitolem , a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, dodajemy do niej jedną łyżkę masy jogurtowej i mieszamy. Następnie całość łączymy z pozostałą masą jogurtową. Deser rozdzielamy na cztery porcje i schładzamy w lodówce .
Smacznego ;-)