Spaghetti z łososiem i szparagowym pesto
200 g czarnego makaronu barwionego kałamarnicą lub mątwą
100 g łososia wędzonego
łyżeczka orzechów włoskich
pół pęczka szparagów
2 ząbki czosnku
3 łyżki natki pietruszki
kilka kropel cytryny
3 łyżki startego parmezanu
sól, świeżo zmielony pieprz
1/4 szklanki oliwy
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W oddzielnym garnku gotujemy osoloną wodę na szparagi. W tym czasie obieramy szparagi i kroimy na małe kawałki, wrzucamy do gotującej się wody na 8 minut. Ugotowane szparagi miksujemy blenderem z czosnkiem, orzechami, natką, oliwą z oliwek, parmezanem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ugotowany makaron mieszamy razem z pesto podgrzewając delikatnie, na koniec dodajemy wędzonego łososia i nakładamy na talerze.