Składniki:
-0,5 kg kapusty kwaszonej
-2l wody
-5-7 skrzydełek
- włoszczyzna
-200 g kiełbasy
-50-100 g boczku
-cebula
-150-200 ml śmietany do zup
-2 łyżeczki mąki
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-około 1 kg ziemniaków
-smalec
Przyprawy
-kminek szczypta
-sól , pieprz do smaku
-majeranek do smaku
-ziele angielskie
-liść laurowy
- pieprz cały
-pół łyżeczki papryki ostrej
Sposób przygotowania .
1.Gotujemy rosół na skrzydełkach ( woda , ziele . liść , włoszczyzna , pieprz cały )
czas gotowania to około 40 min po ugotowania skrzydełka możemy użyć do drugiego dania
2.ziemniaki kroimy w kostkę
i dodajemy do wywaru z naszych skrzydełek i gotujemy do miękości
3 . Podczas gotowania ziemniaków kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę
oraz cebulę w piórka i podsmażamy na smalcu
Następnie dodajemy do wywaru tak aby tłuszcz został na patelni
4 .Kapustę siekamy nożem i podsmażamy na tłuszczu około 2-3 min cały czas mieszając
5.Doprawiamy solą pieprzem , majerankiem , kminkiem , oraz papryką
6. Do miski wlewamy śmietanę dodajemy koncentrat oraz mąkę i dokładnie mieszamy tak aby
nie było grudek i dolewamy około 100 ml wywaru z zupy by zahartować cały czas mieszając
i dodajemy do zupy dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wżenia .
7. Gotowe
8.Smacznego