Składniki na masę:- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki dwóch mąk ( kokosowa i pełnoziarnista)
- Pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- Pół łyżeczki cynamonu
- Szczypta soli
- Pół szklanki cukru ( ja dałam troszkę mniej)
- 4 małe jabłka albo 2 duże
Mieszamy osobno w misce suche składniki. W drugiej misce roztrzepujemy jajka,dodajemy mleko oraz olej. Następnie obieramy jabłka ze skórki, połowę z nich ścieramy na grubych okach na tarce, połowę kroimy w kosteczki. Dodajemy do mokrych składników. Zawartość dwóch misek łączymy ze sobą, intensywnie mieszając. Przekładamy do papilotek tak,aby wypełniały one 3/4 ich objętości. Pieczemy ok.20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Orzechy w karmelu
- Pół szklanki cukru
- Śmietana kremowa 30 %
- Szklanka pokrojonych orzechów włoskich
Cukier rozpuszczamy na patelni ( nie mieszamy, jedynie lekko potrząsamy patelnią) . Po osiągnięciu mocno brązowego koloru i całkowitym rozpuszczeniu białych kryształków dodajemy powoli śmietankę (według uznania, odpowiednio do pożądanej przez siebie gęstości, ja dałam ok.50 ml) i intensywnie mieszamy, aż do powstania kremowej masy. Należy uważać, aby się nie oparzyć roztapiającym się cukrem. Naczynia zabrudzone karmelem myjemy w bardzo gorącej wodzie.
Orzechy lekko prażymy na patelni ,dodajemy ciepły karmel i całością dekorujemy muffiny .