- Cukier puder ok. pół szklanki
- Ciepła woda ( w zależności od gestości lukru)
Mąkę łączymy z drożdżami ( jeśli mamy świeże drożdże robimy zaczyn) oraz szczyptą soli. Do tego wlewamy mleko, dodajemy jajko i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy olej i pozostałe składniki . Wszystko zagniatamy aby uformować kulę ( jeśli za bardzo będzie się lepić można odrobinę podsypać mąką, jednak musi ono być miękkie i sprężyste). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( ok. 1 godzina).Jak ciasto wyrośnie ,lekko i krótko zagniatamy , dzielimy na ok. 13-15 kawałków. Formujemy kulki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut. Z każdej kulki tworzymy jak placek dajemy ok. płaską łyżkę jagód sklejamy jak pierogi i lekko rolujemy ,aby dobrze je skleić i aby były smukłe. Gotowe jagodzianki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 45 minut do wyrośnięcia . Potem pozostaje już tylko je upiec w 220 stopniach przez 15 minut. Studzimy, lukrujemy i jemy.
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com