Banany mam w domu zawsze, dlatego upieczenie chlebka bananowego był kwestią czasu. Przepis troszkę zmodyfikowany, bo absolutnie bez cukru , oprócz kawałków czekolady.Połączenie ciasta bananowego i topiącej się czekolady jest wprost nieziemskie ! A zapach niosący się z piekarnika jak z najlepszej piekarni.
Składniki: - 4 dojrzałe, rozgniecione banany
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 4 kostki posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
W naczyniu mieszamy rozgniecione banany z roztopionym masłem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko oraz ekstrakt waniliowy. Pod koniec dodajemy wymieszaną z sodą oraz szczyptą soli mąkę , następnie dodajemy posiekane orzechy oraz czekoladę.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i pieczemy ok. godzinę w 170 stopniach.
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com