Że też wcześniej nie wpadłam na ten pomysł ;) Łatwe, a naprawdę rewelacyjne paszteciki - z gotowego ciasta francuskiego, z farszem jak w ruskich pierogach - kto nie jadł, niech mi wiedzy na słowo, że są przepyszne.
Składniki na 12-14 sztuk:2 płaty gotowego ciasta francuskiegoFarsz:350 g. ziemniaków200-250 g. półtłustego twarogu1 duża cebula sól, pieprz do smaku2 łyżki olejuDodatkowo:mleko do posmarowaniabiały sezamPrzygotowanie:Ziemniaki gotuję do miękkości, po czym dokładnie duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę. Łączę je z twarogiem i podsmażoną do zeszklenia cebulą (pokrojoną w kostkę), masę doprawiam solą i pieprzem.Z ciasta wycinam parzystą liczbę prostokątów (u mnie wielkości ok. 8 x 12 cm). Na połowę prostokątów wykładam po porcji farszu, nadając mu dłońmi podłużny kształt; pozostałą część prostokątów nacinam ostrym nożykiem, jak na zdjęciu. Brzegi prostokątów z farszem smaruję wodą i przykrywam je prostokątami z nacięciami - sklejam je mocno na brzegach. Tak przygotowane paszteciki układam na wyłożonej papierem blaszce, każdy smaruję mlekiem i lekko posypuję sezamem. Blaszkę wstawiam na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C.