Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
100 g. zimnego masła
2 duże żółtka
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
2 białka
szczypta soli
1 szklanka wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
400 g. gotowej masy makowej z bakaliami
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
W misce siekam mąkę z proszkiem do pieczenia, masłem, cukrami i żółtkami. Zagniatam szybko ciasto (nie musi być wyrobione na gładko, ważne tylko by składniki się połączyły). Ciastem przekładam do tortownicy natłuszczonej masłem i oprószonej mąką, lekko przyciskam i wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni c. na ok. 25-30 minut - powinno się zezłocić. W tym czasie ubijam dwa białka ze szczyptą soli, gdy piana jest sztywna, stopniowo wsypuję cukier, a potem mąkę ziemniaczaną. Odkładam czubatą łyżkę piany (posłuży do posmarowania podpieczonego spodu). Na koniec wsypuję wiórki i mieszam łyżką do połączenia się. Podpieczone gorące ciasto smaruję pozostawioną pianą, na nią wykładam masę makową, wyrównuję powierzchnię, a całość przykrywam pianą z kokosem. Wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperaturę do 170 stopni C. i piekę jeszcze 20 minut.
Przepis autorski.