Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 100 g. zimnego masła 2 duże żółtka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 2 białka szczypta soli 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 400 g. gotowej masy makowej z bakaliami masło do posmarowania formy mąka do oprószenia formy Przygotowanie: W misce siekam mąkę z proszkiem do pieczenia, masłem, cukrami i żółtkami. Zagniatam szybko ciasto (nie musi być wyrobione na gładko, ważne tylko by składniki się połączyły). Ciastem przekładam do tortownicy natłuszczonej masłem i oprószonej mąką, lekko przyciskam i wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni c. na ok. 25-30 minut - powinno się zezłocić. W tym czasie ubijam dwa białka ze szczyptą soli, gdy piana jest sztywna, stopniowo wsypuję cukier, a potem mąkę ziemniaczaną. Odkładam czubatą łyżkę piany (posłuży do posmarowania podpieczonego spodu). Na koniec wsypuję wiórki i mieszam łyżką do połączenia się. Podpieczone gorące ciasto smaruję pozostawioną pianą, na nią wykładam masę makową, wyrównuję powierzchnię, a całość przykrywam pianą z kokosem. Wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperaturę do 170 stopni C. i piekę jeszcze 20 minut. Przepis autorski.
Makowiec na kruchym cieście Przepyszny, bo wilgotny, z pianką i kruszonką. Makowiec na kruchym cieście (spodzie) to doskonała propozycja ciasta na Święta Bożego Narodzenia. W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca. Pojawia się on obowiązkowo obok sern...
Szarlotka na kruchym cieście z odrobiną bezowo-budyniowej pianki Szarlotka to rodzaj ciasta idealny na każdą okazję, zarówno na dzień powszedni jak i od święta. Smakuje wybornie na ciepło, na zimno, z bitą śmietaną, lodami, a także bez dodatków. ...
Bardzo chętnie eksperymentuję z nowymi ciastami, ale myśląc już powoli o zbliżających się Świętach, nie mogę się doczekać naszych tradycyjnych wypieków, które obowiązkowo pojawiają się na każdej rodzinnie imprezie i zawsze pierwsze znikają ze s...
Makowiec pieczemy głównie na Święta i może dlatego zawsze smakuje wyjątkowo : ) Dzisiejsza wersja na kruchym spodzie jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, a dodatkowo obłędnie pyszna i nie znam nikogo komu by nie zasmakowała : ) To zdec...
Oto klasyka i tradycja w najlepszym wydaniu, czyli sernik z kokosową bezą na kruchym cieście. Przepis na to ciasto funkcjonuje w naszym domu od "zawsze". Piekła go moja babcia, moja ukochana ciocia Jasia, piekę go również ja. Koniecznie na jajkach z ro...