Masa do wafli, którą chcę Wam zaproponować, jest bardzo smaczna, dobrze zastyga, ale też pozostaje lekko wilgotna, dzięki czemu gotowe wafelki nie są twarde. Mojej nadałam smak wanilii i irish cream, możecie oczywiście wybrać swoje ulubione smaki.
Na całe opakowanie wafli podwójcie składniki masy.
Składniki:3,5 dużego waflaMasa ciemna:0,5 kostki margaryny Kasia0,5 szklanki cukru1/3 szklanki mleka1 szklanka gładkiego mleka w proszku2 czubate łyżki kakaokilka łyżek syropu irish creamMasa jasna:0,5 kostki margaryny Kasia0,5 szklanki cukru1/3 szklanki mleka2 szklanki gładkiego mleka w proszkukilka łyżek syropu waniliowegoPrzygotowanie: Wafle kroję na pół. Do dwóch garnków z grubym dnem wlewam po odrobinie wody, dodaję do obu po pół margaryny i cukier, podgrzewam do rozpuszczenia.Masa jasna: ciągle podgrzewając dodaję płynne mleko i syrop waniliowy, gotuję na małym ogniu kilka minut. Zdejmuję garnek z ognia, studzę 5 minut i do ciągle jeszcze dość gorącego płynu stopniowo, ucierając, dodaję mleko w proszku. Mieszam intensywnie, aż powstanie gładka i jednolita masa.Masa ciemna: ciągle podgrzewając dodaję płynne mleko i kakao, gotuję na małym ogniu, dolewam syrop. Zdejmuję z ognia, lekko studzę, dodaję stopniowo mleko w proszku i mocno ucieram masę. Jeszcze ciepłe masy wykładam na przemian na wafle, aż do wykończenia (powinno być 7 warstw wafli). Przełożone wafle pozostawiam do całkowitego ostudzenia, przyciśnięte np. deską do krojenia. Gdy całkowicie zastygną, kroję w trójkąty.Przepis autorski.