Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Drożdżówka z kruszonką (ze śmietanką)
Sio-smutki
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
1384
Kategorie
164
Drożdżówka z kruszonką (ze śmietanką)
Bułka drożdżowa to jedno z tych ciast, do których zawsze się wraca. Zawsze zachwyca smakiem i swoją prostotą, prawda ? Nie znam nikogo, kto jej nie lubi, i chyba niełatwo byłoby taką osobę znaleźć. Wspaniałe jest to, że da się ją upiec przy minimalnej ilości składników, nawet z wodą, jakimś jednym jedynym pozostałym w lodówce jajkiem, albo olejem zamiast masła - i tak będzie smaczna :)
U nas dziś wersja ze słodką śmietanką. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Zapraszam po przepis!
Składniki (blacha 20 x 30 cm)
:
Zaczyn
:
30 g. świeżych drożdży
2 pełne łyżki mąki pszennej
0,5 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka drobnego cukru do wypieków
Ciasto
:
500 g. mąki pszennej
2 duże jajka
150 g. drobnego cukru do wypieków
2 łyżki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
0,5 szklanki śmietanki 30%
100 g. masła, rozpuszczonego
Kruszonka
:
130 g. zimnego masła
130 g. mąki pszennej
130 g. drobnego cukru do wypieków
Dodatkowo
:
masło do posmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie
:
Zaczyn
: pokruszone drożdże mieszam z cukrem, a gdy się upłynnią dolewam lekko ciepłą śmietankę i dodaję mąkę. Mieszam, by powstała pasta, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
Ciasto
: przesiewam mąkę do dużej miski. W oddzielnej misce ucieram mikserem jajka z cukrem waniliowym i drobnym, ze szczyptą soli - na bardzo puszystą masę. Wlewam śmietankę i jeszcze chwilę ubijam razem. Masę jajeczną wlewam do mąki, dodaję wyrośnięty zaczyn i mieszam łyżką do połączenia. Potem wyrabiam ciasto przez moment, by połączyło się w kulę. Dolewam rozpuszczone masło, wyrabiam aż się wchłonie. Przykrywam miskę i odstawiam ciasto do podwojenia objętości.
Kruszonka
: zimne masło siekam z mąką i cukrem, potem rozcieram ciasto palcami by powstała kruszonka. Wstawiam ją do lodówki na czas, zanim wyrośnie ciasto.
Pieczenie
: blachę natłuszczam masłem, oprószam mąką. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatam, by pozbyć się gazu. Przekładam ciasto do blachy, wyrównuję powierzchnię. Na górze rozsypuję kruszonkę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (góra-dól, bez termoobiegu) na ok. 50 minut.
Sio-smutki
24 sie 16
Ciasta - drożdżowe
ciasta - drożdżowe
10 przepisów
Polecane przepisy
PUSZYSTA DROŻDŻÓWKA ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ – NAJLEPSZY PRZEPIS
PUSZYSTA DROŻDŻÓWKA ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ NAJLEPSZY PRZEPIS to taka typowa domowa drożdżówką, która uwielbiają moi domownicy
Przepisy Joli
Jajka
,
Cukier
,
Mąka
,
Ciasta
,
Masło
,
Jaja
,
Cukier puder
,
Mąka pszenna
,
Cynamon
,
Cukier waniliowy
,
Drożdże
,
śliwki
,
świeże drożdże
,
Ze-sliwkami-lista
,
Rozczyn
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę ...
AleTorcik!
Przepis
,
Truskawki
,
Ciasto drożdżowe
,
Ciasta drożdżowe
,
Drożdżówka
,
Kruszonka
,
Lukier
Kokosowe drożdżówki z rabarbarem, „serem” i kruszonką, a więc Bon Appetit
Miałam mieć dziś wolne, tj. zająć się swoimi sprawami, taaa. Misiek wyciął połowę rabarbaru w ogrodzie i niewinne rzucił może chociaż byś kompocik zrobiła. Kompocików od zeszłego roku to jeszcze ma pół spiżarni, więc wynegocjowałam, że...
Green Scarf
Desery
,
Ciasta i ciacha
,
Drożdżowe
,
Rabarbar
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką
Najlepsza jesienna zawijana drożdżówka ze śliwkami i kruszonką. To zakręcone ciasto ze śliwkami jest tak smaczne, że błyskawicznie zniknęło. Ciasto drożdżowe oczywiście bazuje na przepisie na uniwersalnym przepisie na Crazy Dough , z którego namiętnie ...
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasta i ciasteczka
,
A co na deser
,
Do kawy
,
Zawijana drożdżówka
,
Ciasto ze śliwkami
,
Drożdżówka ze śliwkami
,
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką
,
Zakręcona drożdżówka
Drożdżówka ze śliwkami, brzoskwiniami i migdałową kruszonką
Delikatne i mięciutkie ciasto drożdżowe z dużą ilością śliwek i brzoskwiń , posypane migdałami i migdałową kruszonką , która doskonale komponuje się z aromatycznymi i soczystymi owocami. Sposób przygotowania W letnim mleku rozpuścić drożdże dodając ły...
Kulinarny Przepis
Na Słodko
,
Ciasta
Muffiny ze śliwkami i kruszonką
Śliwki kojarzą mi się z początkiem jesieni i niestety obecnie pogoda również przypomina ten czas ; ) Za to muffiny z dużą ilością kruszonki zawsze poprawiają humor : ) Polecam!!! Składniki (6 dużych foremek lub 8 mniejszych ): 150 g mąki...
marta-gotuje.pl
Dania dla dzieci
,
Ciasta
,
Marta gotuje
,
Martagotuje
,
Przepis
,
Wypieki
,
Deser
,
Cynamon
,
Jesień
,
Babeczki
,
Muffinki
,
śliwki
,
Babeczki z kruszonką
,
Kruszonka przepis
,
Muffinki z kruszonką
,
Muffiny z kruszonką
,
Najlepsza kruszonka
,
Babeczki ze śliwkami
,
Babki
,
Krucha kruszonka
,
Marta gotuje muffinki
,
Marta gotuje muffiny
,
Muffinki ze śliwkami
,
Muffinny
,
Muffiny ze śliwkami
,
Pyszna kruszonka
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami posypane kruszonką. Słodki klasyk ! Popularna drożdżówka to powrót do mojego dzieciństwa, najczęściej ciasto drożdżowe było pieczone z samą kruszonką. Wypiekane przez babcię i mamę, ależ to był smak. Ciasto i...
Kuchnia u Poli
Ciasta z owocami
,
Ciasta drożdżowe
,
Truskawki
,
Rabarbar
,
Kruszonka
,
Ciasto drożdżowe
,
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką bez wyrabiania
Uwielbiam smak i zapach świeżo upieczonej drożdżówki, chrupkość kruszonki i wilgotne owoce. Jednak nie zawsze mam ochotę na długie, męczące wyrabianie drożdżowej masy. Wtedy sięgam po przepis na drożdżówkę bez wyrabiania. Pracy przy cieście jest napraw...
Uwielbiam gotować
Ciasta
,
śliwki węgierki
Podpowiedzi wyszukiwań
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone
Ciasto jogurt i czekolada