Właściwie to nie drożdżówkę miałam wczoraj piec, a chleb, bo skończyło nam się pieczywo. Gdy chleb był już w piekarniku, mąż niezobowiązująco zagadnął: a może by kiedyś upiec drożdżówkę, i żeby było dużo kruszonki... Nie zastanawiałam się nawet minuty ;) Tak więc na kolację była jeszcze ciepła, mięciusia i pachnąca bułka ze szklanką zimnego mleka. Podejrzewam, że ten smak musi coś wspólnego z Niebem :)
Składniki na blachę 20 x 30 cm: 40 g. świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 pełna łyżeczka mąki 5 łyżeczek ciepłego mleka Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki oleju 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli Kruszonka: 150 g. zimnego masła 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej Przygotowanie: Składniki kruszonki rozcieram w palcach, aż utworzy się jednolita kaszka, odstawiam do lodówki. W miseczce ucieram na pastę drożdże, cukier, mąkę i mleko. Ostawiam miskę w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, jajka w temperaturze pokojowej, cukier puder, waniliowy i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiam ciasto kilka minut, będzie mocno klejące. Dolewam olej i wyrabiam jeszcze kilka minut. Odstawiam pod przykryciem na godzinę, ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto odgazowuję lekko kilkukrotnie uderzając w nie dłonią, króciutko zagniatam. Przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką blachy, wyrównuję. Na górę wykładam kruszonkę. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. godzinę. Przepis autorski.
Ciasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym pycha!
Ciasto
Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę ...
Miałam mieć dziś wolne, tj. zająć się swoimi sprawami, taaa. Misiek wyciął połowę rabarbaru w ogrodzie i niewinne rzucił może chociaż byś kompocik zrobiła. Kompocików od zeszłego roku to jeszcze ma pół spiżarni, więc wynegocjowałam, że...
Najlepsza jesienna zawijana drożdżówka ze śliwkami i kruszonką. To zakręcone ciasto ze śliwkami jest tak smaczne, że błyskawicznie zniknęło. Ciasto drożdżowe oczywiście bazuje na przepisie na uniwersalnym przepisie na Crazy Dough , z którego namiętnie ...
Delikatne i mięciutkie ciasto drożdżowe z dużą ilością śliwek i brzoskwiń , posypane migdałami i migdałową kruszonką , która doskonale komponuje się z aromatycznymi i soczystymi owocami. Sposób przygotowania W letnim mleku rozpuścić drożdże dodając ły...
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami posypane kruszonką. Słodki klasyk ! Popularna drożdżówka to powrót do mojego dzieciństwa, najczęściej ciasto drożdżowe było pieczone z samą kruszonką. Wypiekane przez babcię i mamę, ależ to był smak. Ciasto i...
Czy lubicie nieskomplikowane przepisy, zwłaszcza na skomplikowane ciasta?Mam dla Was bardzo prosty przepis na pyszną drożdżówkę. Otrzymałam go od mojej Teściowej, za co serdecznie dziękuję. Wszystkie przepisy na drożdżówkę, z którymi spotkałam si...