Kremowy, aksamitny, odświeżający i tak prosty deser :) Tak naprawdę składa się z trzech składników, nic tu nie trzeba piec ani gotować. Wystarczy łyżka do pomieszania i odrobina cierpliwości, bo trzeba dać temu cudu czas na schłodzenie. Ten deser jest wymarzony na truskawkowy sezon, więc korzystajmy, póki truskawki są tak słodkie i pyszne.
Składniki:500 g. serka mascarpone20-25 słodkich, dojrzałych truskawek20-25 herbatników 1 laska wanilii2 łyżki cukru pudruPrzygotowanie:Dokładnie umyte i osuszone truskawki przecinam na pół. Serek mascarpone ucieram z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Herbatniki siekam nożem na drobne kawałki. Niewielką miseczkę (z płaskim dnem) wykładam folią spożywczą, na dnie układam warstwę truskawek. Na truskawki wykładam 1/3 serka, a następnie połowę pokruszonych herbatników. Te przykrywam kolejną porcją serka, na nie wykładam połówki truskawek, przykrywam je pozostałym serkiem. Ostatnią warstwę stanowią herbatniki. Szczelnie zawijam miseczkę, wstawiam deser na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmuję deser, odwracając miseczkę do góry dnem, zdejmuję folię przed pokrojeniem.Przepis autorski.