Wiek: kilka lat. Miejsce: kuchnia Stryjenki. Wrażenia: niezapomniane.
Wtedy jadłam pierwsze w życiu szyszki.
Miło wrócić do wspomnień :)
Zapraszam na moją improwizację - ryż preparowany z czekoladą!
Składniki (kwadratowa forma 15 x 15 cm):180 g. masła0,5 szklanki cukru5 łyżek mleka skondensowanego1 łyżka kakao1,5 tabliczki czekolady deserowejpreparowany ryż - do skutku ;)Przygotowanie:W rondlu z grubym dnem rozpuszczam masło z mlekiem, cukrem i kakao, podgrzewam aż zrobi się jednolita masa. Zdejmuję garnek z ognia i dodaję czekoladę w kawałkach. Mieszam wszystko do jej rozpuszczenia, a potem lekko schładzam. Następnie wsypuję ryż i mieszam - taką ilość, by nie było widać masy, a każde ziarenko się nią okleiło. Przygotowuję formę: wykładam dno i boku folią spożywczą. Wykładam zawartość rondla, ładnie wyrównuję i odstawiam na noc do lodówki.