Przypomniało mi się że dawno temu piekłam ciasto, którego składnikiem był dżem, a że wczoraj miałam ochotę na jakieś ciasteczka, pomyślałam żeby spróbować tego samego. Dodałam do ciasta powidła śliwkowe, które oprócz tego że wiążą pozostałe składniki zastępują cukier (bo przecież same w sobie są już wystarczająco słodkie). Ciasteczka są dość chrupiące, z rodzaju tych twardszych, idealnych do herbaty.
Składniki na ok. 20 sztuk:1 szklanka mąki pszennej 50 g. zimnego masła1 żółtko1 łyżeczka proszku do pieczenia2 pełne łyżki powideł śliwkowych3-5 łyżek suszonej żurawinyok. 1 szklanki drobnych płatków owsianychPrzygotowanie: Wszystkie składniki - w tym połowę płatków - przekładam do miski (masło ścieram na grubej tarce) i zagniatam ciasto. Będzie się lekko kleiło do rąk, więc dodaję stopniowo pozostałe płatki do momentu, aż ciasto da się ładnie zagnieść w kulę. Dzielę ciasto na porcje wielkości dużego orzecha włoskiego, robię z nich kulki a potem je spłaszczam. Układam tak przygotowane ciasteczka na blasze wyłożonej papierem i piekę przez 20 minut temperaturze 185 stopni C., potem zmniejszam temperaturę do 170 stopni C. i piekę jeszcze 10 minut. Przepis autorski.