Idealne na babskie spotkania :)
Podstawa:- bagietka, angielka lub inne ulubione pieczywo (u mnie wielozbożowa bagietka).
Kroimy na kromki, smarujemy oliwą, polecam szczególnie aromatyzowaną czosnkiem), zapiekamy na grillu albo na patelni grillowej.
W włoskim stylu- pomidorki koktajlowe
- mozzarella
- świeża bazylia
Na każdej kromce kładziemy plasterek mozzarelli, po 2 listki bazylii i kilka połówek pomidorków, opcjonalnie posypujemy solą morską
Z gruszką- rukola
- ser z niebieską pleśnią
- gruszka
- suszone pomidory
Na grzance układamy rukolę, plasterek sera i gruszki, posypujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Po góralsku- rukola
- ser twarogowy wędzony (polecam Łowicz) albo oscypek
- pomarańcza
- żurawina
Na grzance układamy rukolę, plasterek sera, kawałek obranej pomarańczy. Na wierzchu układamy łyżeczkę żurawiny.