Kurczak pieczony to świetny pomysł na obiad – kwestia tylko dobrania marynaty,dodatków, farszu. Dziś zachęcam Was do wypróbowania kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie z dodatkami, dzięki którym macie danie jednogarnkowe.
składniki:
1 kurczak ok. 2 kg
połówka cytryny
kilka słodkich mini papryk lub dwie duże
4-5 dużych ziemniaków
4-5 małych cebulek
2-3 marchewki
łyżka masła
marynata:
3 łyżki musztardy (mogą być dwa rodzaje)
łyżka miodu
słodka papryka w proszku,pieprz,sól
2 łyżki oliwy z oliwek
wykonanie
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Marchewkę kroimy w słupki i kładziemy na dno dużego naczynia żaroodpornego z pokrywą. Na marchewki kładziemy trochę masła ( nie więcej niż łyżka) i układamy kurczaka piersią do góry, smarujemy obficie marynatą i wstawiamy do piekarnika na 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy, przewracamy piersią do dołu, smarujemy marynatą i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i kolejny raz przewracamy kurczaka smarując go reszta marynaty. Pieczemy jeszcze około 1,5 godziny do miękkości, polewając od czasu do czasu wytopionym tłuszczem spod kurczaka. W połowie pieczenia dorzucamy do kurczaka – pokrojone na ćwiartki ziemniaki, paprykę (jeśli jest duża kroimy ją w grube paski) i całe cebulki. Podajemy np. z mizerią, buraczkami lub ćwikłą.