Składniki na formę 24x27 cm
Świąteczny odpowiednik ciasta "Stefanka", znanego również pod nazwą "Grysikowiec".
Ciasto:
- 200 g margaryny
- 5 łyżek miodu
- 6 łyżek cukru
- 3.5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
Margarynę przełożyć do rondelka, dodać miód oraz cukier i - mieszając - stopić, podgrzewając na wolnym ogniu. Przestudzić.
Mąkę przesiać razem z sodą oraz z kakao, dodać przestudzoną masę i wymieszać.
Na koniec dodać jajka i wszystko razem dokładnie wyrobić na jednolite, gładkie ciasto.
Nie przejmować się, że ciasto nie jest zbyt gęste.
Ciasto na godzinę wstawić do lodówki, a następnie rozwałkować i wylepić nim dno formy.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni, a po przestudzeniu przekroić na 3 blaty.
Krem:
- litr mleka 3,2%
- szklanka cukru pudru
- 7 czubatych łyżek kaszy manny
- 80 g margaryny
- sok z połowy cytryny
Mleko przelać do rondelka, dodać cukier puder oraz kaszę mannę i często mieszając, gotować na małym ogniu około 15 minut. Powstałą masę całkowicie ostudzić.
Miękką margarynę utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce kaszy manny, a na koniec sok z cytryny.
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
- czekoladowe gwiazdki
- cukier puder
Blaty ciasta posmarować powidłami, a następnie przełożyć przygotowanym kremem.
Wierzch ciasta możemy posmarować pozostałym kremem lub oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi gwiazdkami.
Smacznego :)