Bardzo prosty i niezwykle smaczny wypiek z ciasta francuskiego. Przepis tradycyjny postanowiłam wzbogacić o Nutellę. Po upieczeniu cała kuchnia pachnie cynamonem i czekoladą :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ⅓ szklanki brązowego cukru
- łyżka cynamonu
- dwie łyżki Nutelli
- Opcjonalnie parę ziarenek wanilii
Cukier mieszamy z cynamonem i ziarenkami wanilii . Rozkładamy ciasto francuskie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto smarujemy Nutellą, i posypujemy przygotowaną mieszanką. Składamy boki do połowy ciasta. Czynność powtarzamy i składamy ciasto jak książkę i kroimy w centymetrowe plasterki. Układamy na przygotowanej blaszce, w dość dużych odstępach od siebie.
Pieczemy w temperaturze 200ºC około 15 minut aż nabiorą złotego koloru.
Śledź nas na: