Przepis na klasyczne ciasto z rabarbarem i truskawkami. Zmniejszyłam ilość składników o połowę, ponieważ w moim domu nie przepada się za samym ciastem drożdżowym. Wolimy większą ilość owoców :)
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 30 g cukru
- 30 g miękkiego masła
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 200 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- 100 g rabarbaru pokrojonego na 2 cm kawałki
- 250 g truskawek
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
- szczypta soli
w ⅓ szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Mąkę przesiać dodać pozostałe składniki i zaczyn. Wyrabiać ciasto, aż stanie się jednolite, pulchne i gładkie. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godzina). W międzyczasie rabarbar umieścić w garnuszku, wlać łyżkę wody i gotować przez 10 minut, aż rabarbar będzie miękki (ale nie rozgotowany). Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę cukru- wystudzić. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja forma była prostokątna, chciałam żeby ciasto było tak niskie jak to możliwe). Na cieście układamy truskawki i rabarbar według uznania. Przygotować kruszonkę: Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rozetrzeć drewnianą łyżką. Posypać nią ciasto. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez około 40 minut. Im mniejsza forma tym ciasto dłużej się piecze. Drewnianym patyczkiem należy sprawdzić czy ciasto się upiekło.
Smacznego :-)
Przez miesiąc będę podbijać Wyspy. Zabieram Was w podróż kulinarną ze sobą :)
Śledź Nas na: