Smaki dojrzałego lata zmiksowane na pastę, którą można wykorzystać na kanapki, jako sos do makaronu, nadzienie do naleśników albo co kto sobie życzy. Bardzo proste składniki, bardzo proste wykonanie, a pastę można wykorzystać na wiele różnych sposobów, doprawić w różny sposób uzyskując zróżnicowane efekty. Proporcje składników też można dobrać według własnego gustu. Ja podrzucam pomysł, a Wy wykonajcie, jak Wam się podoba ☺.
Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posolić z obu stron, zostawić na około 15-20 minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dolać trochę wody i dusić pod przykryciem.
W tym czasie pomidory sparzyć, obrać, pokroić, dorzucić do cebuli i dalej dusić od czasu do czasu mieszając. Paprykę umyć, pokroić i dodać na patelnię.
Plastry bakłażana opłukać, odsączyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Warzywa dusić aż zmiękną, początkowo pod przykryciem, potem odkryć i odparować nadmiar wody.
Następnie przełożyć do jakiegoś naczynia albo pojemnika blendera i zmiksować. Można zmiksować na gładko albo zostawiając większe kawałki (osobiście wolę z kawałkami). Z powrotem przełożyć na patelnię i mieszając odparować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wystudzić, dodać olej, przyprawić według własnego gustu albo na ciepło wymieszać z makaronem, odrobiną oleju, przyprawami, posypać parmezanem, wegańskim parmezanem, płatkami drożdżowymi etc.
Pasta na kanapki z twarogu i papryki Klasyczna pasta kanapkowa. Pasta na kanapki z twarogu i papryki jest smaczna i przy tym bardzo łatwa do przygotowania. Oprócz twarogu i papryki daję też do niej ugotowane, drobno pokrojone jajka. Pasta twarogowa z p...
Nie pamiętam ile razy rozwodziłam się nad wyjątkowością bakłażanów. Mogłabym robić to godzinami, są zdecydowanie moim ulubionym warzywem. Można podawać je na wiele sposobów. Jednym z nich jest pasta. Do jej przygotowania potrzeba: średniego bakłażana, ...
Po tym jak ajwar zawojował nasze podniebienia, nie pozostawało nic innego jak udać się z przetworami w stronę wschodnią. Jak podaje nam Wikipedia, pindżur ma swoje korzenie w Macedonii. Zresztą, nie ważne gdzie, ale dzięki, że jest! Ogólnie pindżur je...
Pasta z fasolki szparagowej powstała przy okazji przeglądu lodówki, okazało się, że mam trochę ugotowanej fasolki z dnia poprzedniego. Postanowiłam spróbować przygotować z niej pastę, pomyślałam, że może dobrze smakować z zapiekaną tortillą wypełnioną ...
Gruszka miłosna, jajko krzewiaste i psianka podłużna to nasz kochany bakłażan. Lubię go w każdej wersji zarówno jako przystawkę, jak i danie główne (takie lub takie). Smażony zachowuje się jak gąbka i wciąga
Artykuł Pasta z piecz...
W okresie jesienno-zimowym raz w tygodniu piekę blachę warzyw. Wrzucam do piekarnika kawałki dyni, buraki, papryki, bakłażany, czosnek, cebulę, cukinię, kalafiora i mam bazę do wykorzystania na kilka dni. Sprawdza się ten myk bardzo, bo nie muszę za ka...
Lato dobiega końca, wakacje już za nami. Chociaż pogoda w tym roku nas bardzo rozpieszcza i zaskakuje upałami w połowie września, to nie ukrywam, że trochę smutno się robi na samą myśl, że to już koniec że za chwilę przyjdzie zima że zni...