Dzisiaj zapraszam po przepis na tiramisu w zdrowszej wersji, z wykorzystaniem pysznej i bogatej w wartości odżywcze kaszy jaglanej. Deser jest bezglutenowy, a weganie i osoby uczulone na mleko krowie mogą użyć do jego przygotowania mleka sojowego albo migdałowego. Jaglane tiramisu robi się bardzo prosto i szybko, a jeżeli ma się gdzieś zalegające w szafkach amaretto, to pozostałe składniki z reguły ma się w domu. Od biedy amaretto można zastąpić odrobiną aromatu migdałowego. Deser prezentuje się (mam nadzieję) elegancko i smakuje świetnie. A do tego jest bardzo sycący!
Składniki:
na 4 porcje po około 200 ml
- 150 g kaszy jaglanej
- 4 szklanki mleka (1000 g)
- 5 łyżek cukru (50 g)
- 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (według preferencji)
- 1 łyżka amaretto (10 g)
- 1 łyżeczka kakao (5 g)
Wykonanie:
- Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą i dokładnie przelać wrzątkiem. Ugotować na mleku z dodatkiem 4 łyżek cukru aż będzie miękka (około 15 minut). Dokładnie zmiksować na gładką masę. Początkowo masa jest dosyć rzadka, ale szybko gęstnieje.
- Masę podzielić na 2 części i do jednej dodać 1 łyżkę cukru, kawę i amaretto i ponownie zmiksować. W pucharkach układać naprzemiennie warstwy zaczynając od warstwy kawowej.
- Na wierzchu posypać kakao. Można jeść na ciepło, po wystudzeniu albo schłodzeniu w lodówce. Smacznego!
1 porcja (z użyciem mleka krowiego 1,5% tłuszczu) dostarcza:Cukry: 25 g