Rewelacyjne połączenie, na które wcześniej nie wpadłam. Po raz pierwszy taki ryż jadłam w greckiej restauracji, jako dodatek do ryby. Był wspaniale kremowy i delikatny, a dzięki koperkowi aromatyczny. Ryż ten w zasadzie przygotowuje się jak klasyczne risotto, jednak przy użyciu ryżu długoziarnistego.
Składniki: (na 2 osoby)
- 120 g ryżu długoziarnistego
- 1 cebula
- masło, 1 -2 łyżki
- 250 ml bulionu warzywnego
- pęczek kopru
- łyżka śmietany 12 lub 18%
- sól
- pieprz
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać w małym garnku, dodać cebulę i lekko zeszklić. Wsypać ryż, wszystko razem chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i dusić około 20 minut na małym ogniu*. Koperek drobno posiekać i dodać do ryżu razem ze śmietaną. Wszystko dobrze przemieszać i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło jako dodatek do dan z ryb lub mięsnych.