Coxinha (czyt. koszinia) jest bardzo smaczną i sycącą przekąska. Historia głosi, że przepis na to danie powstał przez przypadek, zresztą jak i wiele innych przepisów. Otóż, syn dawnych władców Brazylii uwielbiał udka kurczaka i tylko tę część drobiu chciał jeść. Pewnego razu nadwornemu kucharzowi zabrakło udek, więc wykorzystując pozostałe mięso z kurczaka uformował przekąskę na kształt udka kurzego. Danie wszystkim bardzo zasmakowało i od tamtej pory na stałe zagościło na stołach, a raczej ulicach Brazylii.
Coxinha jest w smaku podobna do naszych knedli z mięsem, z tym że te pierwsze w odróżnieniu od knedli smaży się w głębokim tłuszczu.
Składniki:
- 3 szklanki wody
- 2 kostki bulionowe
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 duży ziemniak
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 roztrzepane jajka
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do głębokiego smażenia
Wlać wodę do garnka, dodać pokrojone w dużą kostkę piersi oraz przekrojony wzdłuż, na pół ziemniak. Dodać kostkę rosołową i wszystko zagotować. Kiedy ziemniak i mięso będą ugotowane wyjąć z wody, płyn zachować. Przecisnąć ziemniaka przez praskę lub ugnieść jak na puree. Mięso zmiksować lub zemleć. Pozostały płyn z garnka odmierzyć, potrzebujemy 2 1/2 szklanki. Jeżeli będzie za mało, dodać wodę.
Przelać płyn z powrotem do garnka wstawić na średni ogień, dodać ziemniak i zamieszać. Dodać masło. Kiedy płyn się zagotuje powoli dosypywać mąkę, bez przerwy mieszając. Mieszać na ogniu aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić cebulę. Doprawić solą i pieprzem (lub innymi, ulubionymi przyprawami). Do cebuli dodać rozdrobnioną pierś kurczaka i wszystko razem chwilę przesmażyć. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Z przygotowanego wcześniej ciasta odrywać po kawałku, rozpłaszczać na dłoni krążki o średnicy około 10 cm i grubości około 1 cm. Na środku krążka układać 2 łyżki farszu i zlepiać formując stożek. Każdy ze stożków otaczać kolejno w bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponownie w bułce tartej.
Olej rozgrzać w głębokim naczyniu lub frytkownicy do 180ºC i smażyć coxinha na złotobrązowy kolor.
Zródło